Sinds het moment dat ik voor het eerst een x tegenkwam op school, ben ik diep geraakt en gefascineerd door wiskunde. Als methode maar zeker ook als fenomeen op zich. De schoonheid van grafieken, krommen, geometrische figuren. Ik ontdekte wat later de getallenstelsels anders dan ons tientallige. Binair: alsof je slechts twee vingers hebt. Het ijzeren ritme dat dit tot gevolg heeft, goed te zien als je het onder elkaar zet.
Als rechtgeaarde nerd heb ik meer liefdes: programmeren en, sinds een jaar of vijftien ook het fysieke maken. Toen ik dus de nieuwe tekenrobot AxiDraw van toen nog Evil Mad Scientist Laboratory (nu Bantam Tools) zag, realiseerde ik me dat ik de drie liefdes bij elkaar kon gaan brengen. Ik programmeer binaire patronen en laat die tekenen door de tekenrobot. Wiskunde, programmeren, maken.
Tegenwoordig lang niet alleen maar binaire patronen maar ook andere getallenstelsels, andere patronen, uitstapjes naar de fysieke wereld, telproblemen. Altijd strevend naar volledigheid want anders hoeft het niet.
In het dagelijks leven was ik 28 jaar leraar natuurkunde op een hele mooie school en werk ik nu aan het beter maken van onderwijs in het land met een fantastisch team vanuit het ministerie van onderwijs.
Op deze pagina’s vind je de plots die ik gemaakt heb. Je kunt ze kopen, als je dat wil. Stuur me een berichtje en dan regelen we het. Ook als je geen of niet zoveel geld hebt Dan regelen we het verder via de mail.
Ander werk
Toongenerator robot: een robot die vastgemaakt wordt aan de frequentie-knop van een toongenerator en die knop ronddraait zodat deze herkenbare deuntjes speelt.
Swagometer: als leraar wil je natuurlijk weten of je leerlingen iets geleerd hebben. Toen ik nog leraar was, maakt ik dit meetinstrument. Als de leerlingen de les goed vonden, drukken ze op de groene knop, en zo niet op de rode. Bij een bepaalde drempel wordt de stand vastgesteld.
Schaakbord met rijst: een beroemd verhaal uit de wiskunde is dat een koning de uitvinder va het schaakspel wilde belonen. De uitvinder wilde een rijstkorrel (graankorrel) op het eerste vakje van het bord, twee op het tweede, vier op het derde, acht op het vierde, enzovoort. elke keer het dubbele. Dat loopt nogal uit de hand als je weet hoe exponentiële functies werken. Ik heb dit verbeeld met een schaakbord, echte rijst en een verbeelding van de hoogte van de laatste stapels rijst.